Kore Savaşı'nın başlangıcı



Korkunç derecede yıkıcı ve maliyetli iki savaşın yaşandığı bir yüzyılın ortasında; yine yıkım doğuracak bir diğer savaş Asya’nın sınırında, uzak bir memlekette meydana geldi. İkinci Dünya Savaşı’nda, Japon İmparatorluğunun geleceğini müttefik devletler belirlemişti. Kısa vadede, Japonya’nın 1910 yılından beri kolonisi olan Kore’nin bağımsızlığının iadesi kararlaştırılmıştı. Savaşın ardından 38. enlemin kuzeyi Sovyet Rusya’nın idaresine geçti bir süreliğine, güneyde ise Amerika Birleşik Devletleri ordusundan General Douglas MacArthur yönetiminde bir idare oluşturuldu.


Ardından kuzeyde, Sovyetlere yakın Kim Il-sung yönetiminde bir Stalinist rejim oluşturuldu ve Kuzey Kore Halk Ordusu kuruldu, bu ordunun teçhizatını Ruslar sağlıyordu. Güneyde ise, fazlasıyla karmaşık olan siyasi atmosferin ardından Amerikan destekli bir rejim oluşturuldu, bu idarenin başına güç kullanarak milli birliği sağlamayı amaçlayan Syngman Rhee geldi. Güneyde Amerika’nın eğittiği ordu silah ve sayı bakımından sınırlandırılmıştı, hafif silahlara sahib bir jandarma rolü üstleniliyordu, tank ve savaş uçağı gücünden yoksundu ve çok az sayıda ağır silaha sahipti.


Sovyet destekli Kuzey Kore , kısa sürede Güney’i geçti ve hayati öneme sahip Pusan limanını almak için planlar oluşturulmaya başlandı.


38. enlem üzerinde yıllarca artarak devam eden gerginliğin sonunda, Kore Cumhuriyeti (Güney Kore), 25 Haziran 1950 tarihinde Kuzey Kore Halk Ordusu tarafından işgal edildi.


Savaşın çıkacağı öngörülse de, ABD bu savaşa hazırlıksız yakalandı. Kuzey Kore Güneyi ortadan kaldırınca ve karşısına çıkan kuvvetleri ezmeye başlayınca, ABD Birleşmiş Milletler Güvenlik konseyini toplantıya çağırdı ve Kuzey Kore’nin saldırgan olarak kabul edilmesini istedi. Sovyetlerin delegesini Güvenlik Konseyi’nden çekmiş olması sebebiyle, bir çekimser oy dışında bu karar kabul edildi ve üye ülkelerin askeri destek göndermesi istendi. İlk Amerikan kuvvetleri, işgalci Kuzey Kore birliklerine karşı gerçekleştirilen direnişe destek vermek için gönderildi. İngiliz hükümeti bu çağrıya hemen destek verdi ve uzakdoğu filosu Kore kıyılarında harekete geçti.


Ne var ki, Kuzey Koreliler güneydeki ilerlemelerini sürdürdüler ve Pusan limanına doğru hareketlerine devam ettiler. Japonya’da işgale devam eden Amerikan birlikleri acele içinde bölgeye sevk edildi ancak üstün olan Kuzey Kore birliklerinin savunmasıyla karşılaştılar; ama Kore’deki 8. Amerikan Ordusunun başında bulunan General Walton Walker Pusan’ın savunmasını yaptı ve gelen destek birliklerinin karaya çıkmasını sağladı. Gelen destek birliklerinin içinde Hong Kong’ta konuşlanmış olan iki İngiliz taburu ve Japonya’dan gelen bir Avustralya taburu da vardı. Ayrıca, İngiltere’den bir tugay savaşa hazırlandı ve hazırda bekletilen askerler de aktif hizmete çağrıldılar. 29. Tugay, Ekim 1950 tarihinde yola çıktı ve aktif çatışmaların azalmaya başladığı tarihte yani bir ay sonra Kore’ye ulaşabildi.

Kaynak : BBC Tarih

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder