Bankalar Caddesi (tarihi yerler III)

16. yüzyılda açıldığı düşünülen ve Voyvoda Caddesi adıyla da bilinen (Voyvoda Caddesi adının kullanılmasında, Galata'nın bir Voyvoda tarafından yönetildiği düşüncesi öne sürülmektedir) bu cadde, 19. yüzyıldan itibaren bankerlerin yerleştiği bir yer olmuştur ve Osmanlı'da bankacılığın merkezi haline gelmiştir.
1856 yılında kurulan Osmanlı Bankası'nın merkezinin Bankalar Caddesi'ne taşınmasıyla birlikte caddenin ticari anlamda önemi artmıştır.

(Kamondo Merdivenleri)


Cadde için bir diğer önemli gelişme, 1875'te hizmete giren ve Kıta Avrupası'nın ilk metrosu olan ''Tünel''in hizmete girmesidir. Tünel'in Karaköy çıkışı, Bankalar Caddesi'nin doğu girişinde yer almaktadır.
Bankalar Caddesi'nden bahsederken unutulmaması gereken bir yapı da, Kamondo Merdivenleri'dir. Sefarad Yahudilerinden bankacılıkla uğraşan Kamondo Ailesi'ne mensup olan Abraham Salomon Kamondo bu merdivenleri yaptırmıştır. Aynı aile Galata ve çevresinde birçok yapıyı inşa etmiştir.

Bankalar Caddesi'nde Osmanlı döneminde, Osmanlı Bankası dışında birçok yabancı bankanın merkezi bulunmuştur. Bankalar Caddesi Cumhuriyet'in kuruluşuyla birlikte önemini kaybetmemiştir; TC Merkez Bankası, Garanti Bankası, Sümer Bankası, Tutum Bankası gibi bankalar da bu caddeye merkezlerini kurmuşlardır. Zaman içinde Bankalar Caddesi'ndeki bankaların yerlerinde değişiklikler olsa da, birçok banka faaliyetine devam etmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder