1 Mayıs 2014 Perşembe

Süleymaniye Camii



    16. yüzyılın ortasında yapılan bu cami Osmanlı ve dünya mimarisi adına önemli bir eserdir.

Süleymaniye Camii hakkında genel bilgi:

    Süleymaniye Camii, Mimar Sinan tarafından Kanuni Sultan Süleyman adına inşa edilmiştir. Caminin inşaatına 1551 yılında başlanmıştır ve yedi yıl sürmüştür.

    Süleymaniye Camii, Klasik Osmanlı Mimarisi'nin en önemli örneklerinden biri olarak kabul edilmektedir. Büyük bir külliyenin içinde bulunan caminin kubbesi 53 metre yüksekliğinde ve 27.5 metre çapındadır. Cami avlusunun dört bir yanında minare bulunur, camiye bitişik olan minareler üçer şerefeli ve ve 76 metre yüksekliğindedir; diğer iki minare ise ikişer şerefeli ve 56 metre yüksekliğindedir.

    Yirmi sekiz revakın çevrelediği cami avlusunun ortasında dikdörtgen şeklinde bir şadırvan bulunmaktadır.

Süleymaniye Camii'nin mimari incelikleri:

     Süleymaniye Camii, Mimar Sinan'ın kalfalık dönemi eseri olarak nitelendirilmiştir. Caminin akustiğinin düzgün olması için Anadolu'dan getirilen 65 küp, caminin kubbesinin duvarlarına yerleştirilmiştir.

     Caminin içindeki is odası da önemli bir özelliktir. Camideki 275 kandilin camiye zarar vermemesi için, Mimar Sinan orta kapının üstünde bir oda tasarlamıştır. Kandillerden çıkan is, hava akımının yardımıyla bu odada toplanmaktadır. Bu odada toplanan isle mürekkep elde edilmiştir.

      Caminin ana kubbesinde "Allah, göklerin ve yerin nurudur. Onun nurunun misali, içinde çerağ bulunan bir kandil gibidir; çerağ bir sırça içerisindedir; sırça, sanki incimsi bir yıldızdır ki, doğuya da, batıya da ait olmayan kutlu bir zeytin ağacından yakılır; (bu öyle bir ağaç ki) neredeyse ateş ona dokunmasa da yağı ışık verir. (Bu) Nur üstüne nurdur. Allah, kimi dilerse onu kendi nuruna yöneltir. Allah insanlar için örnekler verir. Allah, her şeyi bilendir" mealindeki Nur Suresi yer almaktadır.

      Evliya Çelebi'nin anlatısına göre Cami yapılırken sıkıntı çekildiğini düşünen İran Şahı Tahmasb Han; Kanuni'ye değerli taş ve elmaslar göndererek inşaatın devam etmesini sağlamak ister. Kanuni bu cevaba sinirlenir, caminin taşlarının bu elmaslardan daha değerli olduğunu söyler. Bunun üstüne Mimar Sinan bu değerli taşları Cami minaresine yerleştirir.



Dünya Miras Alanı

     Süleymaniye Camii; Dünya Kültürel ve Doğal Mirasını Koruma Sözleşmesi gereğince Dünya Miras Listesi'ne kaydedilen İstanbul'un Tarihi Alanları'ndan Süleymaniye Koruma Alanı'nda bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder