(Sahaflar Çarşısı'nın içinde bulunan İbrahim Müteferrika büstü)
Beyazıt Camii ve Kapalı Çarşı'nın arasında bulunan Sahaflar Çarşısı, Bizans'ta kitap ve kağıt ticaretinin merkezi olan Chartoprateia ile aynı yerde kurulmuştur. Sahaflar Çarşısı önce Kapalı Çarşı'nın içinde yer almıştır, ardından bugün bulunduğu yere taşınmıştır. Sahaflar Çarşısı'nın bulunduğu yer, daha önce Hakkaklar Çarşısı olarak kullanılmaktaydı.
Osmanlı döneminde Sahaflar Çarşısı'nın esnafı, Sahaflar Loncası'na bağlıydı ve çıraklık-kalfalık-ustalık usulüne göre yetişmekteydiler. Evliya Çelebi'nin seyahatnamesine göre, 17. yüzyılda Çarşı'da ulema için çalışan 50 dükkan ve 300 esnaf bulunmaktaydı.
Osmanlı'da ilk basımevini kuran ve Türklerin matbaa ile tanışmasına vesile olan İbrahim Müteferrika'nın büstü çarşının içinde mevcuttur. Heykelin altında bastığı kitapların bir listesi bulunmaktadır. Çarşının içinde bugün tarihi eserlerin yanında sınavlara hazırlık kitapları ve dini kitaplar da yoğun olarak görülmektedir. Bugün Sahaflar Çarşısı'nda 17'si çift katlı olmak üzere 23 dükkan mevcuttur.
Nasıl gidilir?
T1 Kabataş-Bağcılar Tramvay Hattı'nın Beyazıt Durağı'nda indikten sonra, Kapalı Çarşı istikametinde yürüyünüz, Kapalı Çarşı'ya girmeden ilerleyince Sahaflar Çarşısı karşınıza çıkacaktır; veya aynı durakta inip Bayezit Camii'ni geçtikten hemen sonra sağa dönerek de ulaşabilirsiniz.