30 Nisan 2014 Çarşamba

Sultanahmet Meydanı

Sultanahmet Meydanı, Ayasofya ve Sultan Ahmet Camii dışında Bizans'tan kalan tarihi eserlere de ev sahipliği yapmaktadır. Bizans döneminde ''Hipodrom'', yani at binenlerin meydanı olarak adlandırılan Sultanahmet  meydanı; Osmanlı döneminde At Meydanı olarak tanınmıştır.

Sultan Ahmet Meydanı'ndaki eserlerin bazıları

Dikilitaş: M.Ö. 1490'lı yıllarda Mısır Firavunu III. Tutmosis tarafından ordularının Mezopotamya'da kazandıkları zaferin şerefine Luksor'da iki Obelisk dikilmişti. 4.yy'da bir Roma İmparatoru bu  tonlarca ağırlıktaki Obelisk'lerden bir tanesini İstanbul'a getirtti. Yıllarca hipodromun bir köşesinde bekletilen Obelisk, I. Theodosius zamanında 390 yılında, şehrin idarecilerinden Proclus tarafından büyük zorluklarla dikildi. Tılsımlı kabul edilen bu Obelisk, İstanbul'un en eski abidesidir. Dikilitaş'ın yüksekliği 25.60 metredir.

Milyon Anıtı: Milyon anıtı, Avrupa'ya giden büyük Roma yolu Via Egnetia'nın başlangıcı ve üstündeki mesafelerin ölçüldüğü referans noktasıydı.

Yılanlı Sütun: İstanbul'un en eski eserlerinden biri olan Yılanlı Sütun'da, birbirine dolanmış üç yılanın kafası altın bir kazanın üç ayağı biçimini alıyordu. M.Ö. 5. yüzyılda Yunanlıların Perslere karşı kazandığı zafer için Delfi'deki Apollon mabedine dikilen Yılanlı Sütun, İmparator Konstantin tarafından 324 yılında getirttirilerek Hipodromun ortasına dikilmiştir.

Sultan I. Ahmed Türbesi: Sultan I. Ahmed'in Türbesi de Sultanahmet Meydanı'ndaki önemli eserlerden bir tanesidir.

6 Nisan 2014 Pazar

Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı




Osmanlı tarihinin en çok tartışılan isimlerinden biri olan Hürrem Sultan'ın yaptırmış olduğu hayır işleri pek bilinmemektedir. Bu resim, Hürrem Sultan adına yapılan ve Ayasofya yakınlarında bulunan hamamın dışından alınmıştır. Bu hamam, Hürrem Sultan tarafından Mimar Sinan'a, 6. yüzyılda yıkılan Zeuksippos Banyoları'nın bulunduğu yere inşa ettirilmiştir.

4 Nisan 2014 Cuma

Bankalar Caddesi (tarihi yerler III)

16. yüzyılda açıldığı düşünülen ve Voyvoda Caddesi adıyla da bilinen (Voyvoda Caddesi adının kullanılmasında, Galata'nın bir Voyvoda tarafından yönetildiği düşüncesi öne sürülmektedir) bu cadde, 19. yüzyıldan itibaren bankerlerin yerleştiği bir yer olmuştur ve Osmanlı'da bankacılığın merkezi haline gelmiştir.
1856 yılında kurulan Osmanlı Bankası'nın merkezinin Bankalar Caddesi'ne taşınmasıyla birlikte caddenin ticari anlamda önemi artmıştır.

(Kamondo Merdivenleri)


Cadde için bir diğer önemli gelişme, 1875'te hizmete giren ve Kıta Avrupası'nın ilk metrosu olan ''Tünel''in hizmete girmesidir. Tünel'in Karaköy çıkışı, Bankalar Caddesi'nin doğu girişinde yer almaktadır.
Bankalar Caddesi'nden bahsederken unutulmaması gereken bir yapı da, Kamondo Merdivenleri'dir. Sefarad Yahudilerinden bankacılıkla uğraşan Kamondo Ailesi'ne mensup olan Abraham Salomon Kamondo bu merdivenleri yaptırmıştır. Aynı aile Galata ve çevresinde birçok yapıyı inşa etmiştir.

Bankalar Caddesi'nde Osmanlı döneminde, Osmanlı Bankası dışında birçok yabancı bankanın merkezi bulunmuştur. Bankalar Caddesi Cumhuriyet'in kuruluşuyla birlikte önemini kaybetmemiştir; TC Merkez Bankası, Garanti Bankası, Sümer Bankası, Tutum Bankası gibi bankalar da bu caddeye merkezlerini kurmuşlardır. Zaman içinde Bankalar Caddesi'ndeki bankaların yerlerinde değişiklikler olsa da, birçok banka faaliyetine devam etmektedir.