30 Mart 2014 Pazar

Laleli


(Laleli'de bulunan Orhan Kemal İl Halk Kütüphanesi)


Laleli semti hakkında tarihsel bilgi

Laleli, Beyazıt ile Aksaray'ın arasında yer alan tarihi bir semttir.

Laleli Camii, semtte bulunan en önemli tarihi eserlerden biridir. III. Mustafa tarafından inşa ettirilen bu camii, adını padişahın velisi olarak kabul ettiği Laleli Baba'dan almaktadır. Camii içinde bulunduğu semte de adını vermiştir. Camii'nin içinde yer aldığı Laleli Külliyesi, Osmanlı Padişahları tarafından inşa ettirilen son külliyedir. Caminin yanında III. Mustafa Türbesi'nde, III. Mustafa'nın ve III. Selim'in mezarları bulunur. Camii'nin inşaatı, 1760-1763 yılları arasında tamamlanmıştır.


Semtte bugün İstanbul Üniversitesi'nin su ürünleri ve eğitim bölümleri bulunmaktadır. Ayrıca bir halk kütüphanesi de mevcuttur. Theodosius Forumuna ait olduğunu düşündüğümüz kalıntıların etrafında yeterli bilgi mevuct değildir.


(Theodosius Forumu'na ait olduğunu düşündüğümüz kalıntılar, Laleli)

29 Mart 2014 Cumartesi

Çorlulu Ali Paşa ve Çorlulu Ali Paşa Medresesi

Çorlulu Ali Paşa, Osmanlı'nın gerileme dönemi sadrazamlarındandır. 1670 tarihinde Çorlu'da doğan Ali Paşa, II. Ahmed devri Kapıcıbaşı olan Türkmen Kara Bayram Ağa'nın evlatlığıdır, önce Galata Sarayı'na, sonra Enderun-ı Hümayun'a yerleştirilmiştir. 1706 tarihine kadar devlette silahdarlık, kubbealtı vezirliği, Trablusşam valiliği gibi görevlerde bulunmuştur. 1706 tarihinde Baltacı Mehmet Paşa'nın yerine geçti ve sadrazam oldu, 1708 tarihinde II. Mustafa'nın kızı Emine Sultan'la evlenmiştir.

Sadrazamlığı döneminde Rus-İsveç savaşlarında İsveç'e destek verilmesini savunmuştur, savaşlarda İsveç'in başarısız olması ve aleyhinde yapılan propaganda sebebiyle gözden düşmüştür. 1710 senesinde III. Ahmet, Çorlulu Ali Paşa'yı azletmiştir. Çorlulu Ali Paşa, sadrazamlığı döneminde Sinop'a sürdüğü, sonra Şeyhülislam olan Seyyid Ali Efendi'nin fetvasıyla 1711 yılında idam edilmiştir.

Divanyolu ve Bileyciler Sokağı'nın kavşağı'nda, ''Irgatpazarı'' ve ''Esirpazarı'' olarak da bilinen yerde 1707-1709 tarihleri arasında içinde cami, tekke, hazire, meşruta ve medrese bulunan ''Çorlulu Ali Paşa'' külliyesi inşaa edilmiştir.

Medrese kapısı üstünde bulunan ve Dürri mahlaslı bir şaire ait olan kitabede, bu medrese yapıldığında kâmil bir kişinin rüyasında Hz.Ali'yi gördüğü ve Hz. Ali'nin bu medresenin yapılmasını istediği yazılmıştır.